Acupunctuur bij vrouwen

Mannen en vrouwen zijn verschillend. Daarover is iedereen het wel eens.

Hormonen
Het duidelijkste lichamelijke verschil tussen mannen en vrouwen is uiteraard het feit dat vrouwen zwanger kunnen worden. Door hun maandelijkse cyclus hebben vrouwen een wezenlijk andere hormoonhuishouding dan mannen. De grote rol die de hormooncyclus speelt in een vrouwenlichaam zorgt ervoor dat het lichamelijke en emotionele functioneren van vrouwen er flink door kan worden beïnvloed. Denk aan de uiteenlopende klachten die kunnen optreden rondom menstruatie, zwangerschap en overgang. Klachten waarvan de invloed niet altijd of te weinig wordt onderkend door artsen. Of waarvan soms ten onrechte wordt gezegd dat ze er nu eenmaal bij horen. Door de hormooncyclus van de vrouw kunnen ook grote verschillen optreden in haar energieniveau.

Acupunctuur kan met goed resultaat worden ingezet bij diverse “vrouwenproblematiek”

  • Menstruatieklachten:

In principe is een gezonde menstruatiecyclus vrij van klachten. Toch zijn er veel vrouwen die last hebben van zowel lichamelijke als emotionele menstruatieklachten. Soms zijn de klachten zo erg dat je een paar dagen niet normaal kunt functioneren. Dat is erg vervelend. De menstruatie is een natuurlijk proces dat niet elke maand tot zoveel ongemak zou mogen leiden.

  • De overgang:

De overgang (menopauze) is de fase waarin je als een vrouw afscheid neemt van je vruchtbare jaren. Je rol in het leven verandert. Het is een natuurlijk proces. Door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan. Deze klachten horen erbij. Maar voor sommige vrouwen worden ze zo heftig dat het functioneren in het dagelijks leven een probleem wordt.

  • Vruchtbaarheid:

Een kind krijgen; het lijkt zo iets vanzelfsprekends. Toch is het dat voor veel mensen niet. Soms blijft een zwangerschap simpelweg uit. Velen proberen dan een behandeling met IVF, ICSI of IUI. Zo'n behandeling is een intensief traject. Om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten of om het IVF/ICSI/IUI-traject minder belastend te maken, kan acupunctuur worden toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap daardoor aanzienlijk toeneemt.

  • Zwangerschap:

Het is zover; je bent zwanger! Een heerlijke periode breekt aan waarin je je voorbereidt op de komst van je kindje. Toch is de zwangerschap niet voor
elke vrouw een tijd van rozengeur en maneschijn. Veel vrouwen hebben last van
zwangerschapskwalen die het dagelijkse functioneren moeilijk maken. Dat is
jammer want zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven.